Tuotantotilan lämmitysjärjestelmä HCell40-harjapatterilla ja lämpöpumpulla

Asiakas: Enre Kiinteistöt Oy

Nanea Oy toteutti Enre Kiinteistöt Oy:lle tuotantotilan lämmitysjärjestelmän modernisoinnin. Alkuperäinen lämmitys oli toteutettu kaukolämmöllä. Koneellinen poistoilmanvaihto toimi kahdella huippuimurilla.
Rakennuksen kaukolämmön kulutus oli noin 50MWh/a.

Lämmitysjärjestelmä toteutettiin HCell40-harjapatterilla ja 40kW lämpöpumpulla. Kaukolämmöstä luovuttiin. Back-up -lämmityksenä on 40kW sähkökattila. Energiansäästöä saavutetaan noin 70%.

Poistoilma johdettiin harjapatteriin, joka palauttaa lämmön lämpöpumpun avulla erittäin hyvällä hyötysuhteella (COP=5). Nanea asensi tehtaan lämmityspattereihin Vicki älytermarit, jotka säätävät tarkasti halutut lämpötilat. Termarit laskevat lämpöä öisin, joka tuo lisäsäästöä. Termarit mahdollistavat jäähdytyksen kesällä.

HCell-patteri teollisuushallin seinän vieressä. Ilma patteriin tulee hallista ja rakennuksen ullakolta. Ullakon ilma kuumenee auringossa. Lisäksi yläpohjan lämpövuoto saadaan hyödyksi.

Älytermareilla toteutettu päivä / yölämpötilojen säätö

Lämmön talteenotto HCELL-patterilla paperiteollisuuden likaisista poistoilmoista

Asiakas: Kartonsan Izmit Turkki

Teollisuudessa poistoilmat sisältävät usein likaa, joka tukkii lämmönvaihtimia. Usein ongelmaa ratkaistaan erilaisilla suodattimilla, jotka aiheuttavat huoltokustannuksia ja lisäävät puhaltimien tehontarvetta. Suodatin ja lamellipatteri saattaa jopa mennä tukkoon, jolloin teollisuusprosessin toiminta vaarantuu.

HCell Harjalämmönsiirrin (harjapatteri) sietää likaisia olosuhteita. Sitä käytetään yleisesti teollisuuden poistoilman lämmön talteenottoon. Suodattimia ei tarvita.

Kartonsan yhtiö Izmitissä Turkissa valmistaa pakkauskartonkia kahdella kartonkikoneella. Tehtaan molempien koneiden tyhjöjärjestelmien turbopuhaltimien lämmön talteenottoon hankittiin Hydrocell
harjapatterit, joilla lämmitetään pesuvesiä. Lämmön talteenotot vähentävät höyryn käyttöä lämmityksessä. Hankkeiden takaisinmaksuajat ovat alle vuosi. Kahden patterin LTO teho on yhteensä noin 500kW.
Patterien aiheuttama painehäviö on vain 40Pa.

HCell-patteri Kartonsan kartonkikone 2:n takapihalla. Lisäetuja HCell-asennuksesta saadaan, kun ei välttämättä tarvitse viedä poistoputkea tehtaan katolle. Kevyt harjapatteri (50% kevyempi kuin vastaava levypatteri) voidaan asentaa edullisempien tukirakenteiden varaan. Näin säästyy systeemikustannuksia.

Patterissa on päällä huoltoluukku. Myös tulopuolella on luukku, josta harjat on tarvittaessa helppo pestä painepesurilla.

Lämmön talteenotto HCELL-patterilla teollisuuden likaisista poistoilmoista

Kohde: Kolmeks Oy Pumpputehdas Turenki

Teollisuuden ilmanvaihdon on oltava tehokas, jotta varmistetaan henkilöstölle hyvät työskentelyolosuhteet ja poistetaan tuotannossa mahdollisesti syntyvä pöly ja käry. Ilmanvaihto vie mennessään runsaasti energiaa. Tästä syystä tehokas lämmön talteenotto on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan pitää käyttökulut kohtuullisina. Usein teollisuudessa lämmön talteenottopatteriin kulkeutuu ilman mukana epäpuhtauksia, jotka ajan mittaan tukkivat esimerkiksi lamellipatterit. HCell Harjalämmönsiirrin sietää likaisia olosuhteita. Sitä käytetään yleisesti teollisuuden poistoilman lämmön talteenottoon.

Kolmeks Oy on johtava lämmönsiirtopumppujen valmistaja. Yhtiön Turengin tehtaalla on kokemusta jo yli 10 vuoden ajalta HCell pattereista tehtaan poistoilmojen lämmön talteenotoissa. Käytössä on useita poistoja tuloilmapattereita, joiden LTO teho on yhteensä noin 100kW.

Hydrocell Oy:n Tomi Anttila ja Kolmeks Oy:n Mauno Pakarinen maalaamon HCell patterin edustalla tehtaan katolla. Patterissa on kaksi luukkua, joiden kautta patteri puhdistetaan kaksi kertaa vuodessa painepesurilla. HCell patterin kanssa ei tarvita suodatinta. Tämä tarkoittaa merkittävää säästöä huolto- ja pumppauskustannuksissa. Patterin hinnan verran kymmenessä vuodessa.

Patteri ei voi mennä tukkoon, sillä harjojen välissä on vapaata tilaa. Kahden ensimmäisen harjarivin jälkeen on pesuväli, josta
patteri voidaan puhdistaa imuroimalla tai painepesurilla. Lämpökamerakuva osoittaa erittäin tehokkaan lämmönsiirron
vastavirtaperiaatteen ja useiden harjarivien takia.

Lämmön talteenotto HCELL-patterilla ravintolan keittiön poistoilmasta

Kohde: Pyhän Uula-ravintola Pyhätunturilla

Ravintoloiden keittiön ilmanvaihdon on oltava tehokas, jotta ruuan valmistuksessa syntyvä käry ei haittaa työntekijöitä ja asiakkaita. Ilmanvaihto vie mennessään runsaasti energiaa. Tästä syystä nykyisin yhä useammat ravintolat asentavat lämmön talteenoton, joka maksaa nopeasti hintansa takaisin. Lämmön talteenottopatteriin kulkeutuu ilman mukana paistorasvaa, joka ajan mittaan tukkii esimerkiksi lamellipatterin. HCell Harjalämmönsiirrin sietää likaisia olosuhteita. Sitä käytetään yleisesti suurkeittiöiden poistoilman lämmön talteenottoon.

Kovasen ja Loipon perheet omistavat Pyhän Uula-ravintolan. Yhtiö panostaa korkeatasoiseen ravintolapalveluun. Toimintaa kehitetään hiilineutraaliuteen. HCell -patteri voitti tarjouskilpailun hinnan ja hyvän hyötysuhteen takia vuonna 2020. Kovaset ja Loipot kertovat patterin toimineen moitteettomasti Lapin ankarissa talviolosuhteissa.

Ansku Kovanen, Sirpa Juhola-Loippo ja Helmi Loippo Pyhän Uulan terassilla. HCell-patteri ravintolan katolla. Huomaa kaksi luukkua, joiden kautta patteri on tarvittaessa helppo puhdistaa. Harjapatteri ei tarvitse suodattimia. Tämä tarkoittaa merkittävää kustannussäästöä huoltokuluissa ja puhaltimen tehonkulutuksessa.

Patteri ei voi mennä tukkoon, sillä harjojen välissä on vapaata tilaa. Kahden ensimmäisen harjarivin jälkeen on pesuväli, josta
patteri voidaan puhdistaa imuroimalla tai painepesurilla. Pyhän Uula-ravintolan patteri puhdistetaan kolmen vuoden välein.
Lämpökamerakuva osoittaa erittäin tehokkaan lämmönsiirron vastavirtaperiaatteen ja useiden harjarivien takia.

Lämmön talteenotto HCELL-patterilla taloyhtiön poistoilmasta

Kohde: As. Oy. Lehtokerttu Turku

Suomessa on noin 30 000 kerrostaloa, jossa on koneellinen poistoilmanvaihto. Ulkoilma johdetaan taloon tuuletusaukkojen kautta ja puhalletaan ulos ilman lämmön talteenottoa. Näin menetetään noin kolmannes lämmitysenergiasta. Poistoilman lämmön talteenotto (PILP) laitteistolla energia palautetaan taloon lämmönsiirtimen ja lämpöpumpun avulla. HCell Harjalämmönsiirrin on markkinoiden paras PILP-ratkaisu, sillä se sietää likaisia olosuhteita. Harjapatteri ei tarvitse suodattimia, lisäksi sen aiheuttama painehäviö on pieni. Poistopuhaltimen hyötysuhde on huomattavasti parempi kuin vanhojen poistopuhaltimien. Näin säästetään patterin hinnan verran pelkästään käyttökuluissa kymmenessä vuodessa (sähköä ja suotimien vaihtokuluja) verrattuna kilpaileviin järjestelmiin.

HCell PILP -järjestelmä säästää siis lämpöä, sähköä ja huoltokuluja.

As. Oy Lehtokerttu valitsi energiahankkeeseensa vuonna 2018 HCell-puhallinpatterin. Yhtiön hallituksen PJ Juha Kalliola on erittäin tyytyväinen projektin tuloksiin. Kalliola kertoo kaukolämmön kulutuksen vähentyneen noin 70%. Sähkön kulutus on pysynyt lähes ennallaan. Vaikka lämpöpumppu lisäsi sähkön kulutusta puhaltimen parempi hyötysuhde ja valaistuksen uusinta LED:lle säästivät paljon sähköä.

Juha Kalliola kertoo HCell-patterin asennuksen sujuneen nopeasti. Patteri räätälöitiin sopimaan puhallinkammioon. Tarvittaessa harjat on helppo puhdistaa imuroimalla. Taloyhtiössä on kaksi rakennusta. Kokenut urakointiliike hoiti asennukset ja rakennusten välisen lämpökanavan ammattitaidolla.

Järjestelmään kuuluu myös ohjausohjelmisto, jolla laitteiden toimitaa ja energiankulutuksia voi seurata netin kautta.